Gastronomia

Poza słynnym hiszpańskim specjałem, czyli paellą, warto skosztować lokalnego przysmaku o nazwie fideua. Jest to miejscowy specjał o mocnym, morskim smaku, serwowany z makaronem.

Obowiązkowym daniem, którego nalezy spóbować podczas pobytu w Hiszpanii, jest także bocadillos.

Trudno powiedzieć jak wygląda typowe bocadillos, ponieważ Hiszpania to kraj pod względem gastronomicznym dość zróżnicowany. Dlatego, choć nazwa tego przysmaku jest jednakowa na całym Półwyspie Iberyjskim, to jednak w poszczególnych jego regionach może ona różnić się nadzieniem.

Zasadniczo, bocadillos to długa, gruba bułka po brzegi wypełniona nadzieniem w postaci szynki, chorizo (i tę wersję w szczególności polecamy), sera lub tortilli.

Plugin by:aAM
Informacje o plikach cookie Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej informacji
Akceptuj
x